ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Rádi Vám poradíme: 604 786 501

My Story 2022 - Předprodej

Dlouho jsem zvažoval, jestli vyrobit další ročník MY STORY. Po naprosto výjimečném ročníku 2019 přišel nápad vyrobit Chardonnay (MY TALE 2021), které se dnes dostává do kondice a vezu ho do dalšího hodnocení ve světě. Jenže 2019 byl tak skvělý vintage a já měl opravdu strach vyrobit další ročník v takové kvalitě. Těch báječných a mimořádných lahví a vín, které u nás prodáváme, je opravdu nespočet, proč dávat na další ročník své jméno a případně neuspět? Přiznám se, měl jsem strach, i když už jsem stejný pocit zažil. Jenže když přišla jen krátká myšlenka na další tvorbu vína, usmál jsem se a měl zase chuť vytvořit něco, co u nás v rodině zůstane a třeba se i ve světě proslaví...
Přišly Vánoce 2021 a s nimi i neskutečná chuť a přesvědčení, že mě čeká něco opravdu bombového. Vinohrad, který v roce 2019 tvořil mé MY STORY, se jevil skvěle... „Danieli, všechno se sbírá dřív, měli jsme nezvykle chladnou zimu a spoustu vody, vinohrad je zdravý, ale trsů hroznů je podstatně méně, ale vypadá to na prvotřídní kvalitu.“ Zapřisáhl jsem se, že budu MY STORY vyrábět jen v jedinečních ročnících, jenže jak mohu vědět dopředu, jestli opravdu bude? No ne?
Může to znít jako klišé, ale představa, že vytvořím dalších 800 lahví s mým podpisem, vášní a precizností,
je skutečně obrovská výzva.. Pochyboval jsem o sobě, přiznávám se... Hlavně o tom, jestli zvládnu vyrobit podobnou kvalitu, nebo jestli mi příroda nebude přát a víno nevyrobím. Vždy jsem obdivoval Rogera Federera, který neustále držel svou kvalitu po desítky let; není umění jednou vyhrát, ale vyhrávat.
Letěl jsem do JAR s tím, že se jdu rvát s ročníkem 2022! Jsem připraven! Ready!
Ani jsem na hotelu nevybalil své věci při příletu a hned jsem jel do svého vinohradu. Chtěl jsem ochutnat své hrozny, cítit chuť letošního ročníku. Když jsem přijel a prošel si vinohrad, nevěřil jsem vlastním očím – každý trs hroznů vypadal jako z nějakého časopisu nebo obrázku předpisového trsu Cabernet Sauvignon. Ochutnal jsem a věděl, že letos přijde zase něco speciálního! Ten strach z neúspěchu najednou vyprchal a mě začalo běhat hlavou, jak tuto geniální surovinu proměnit v něco opravdu světového. Nemám zkušenosti sahající po
30 let chození po vinohradu a stanovit jasnou předpověď, co se bude dít za pár týdnů, ale při ochutnání bobulí mi naskakovaly chutě z ochutnávání s tátou v Bordeaux a různých apelacích, které vždy nesou své charakteristické rysy... Kombinace jejich chutí mi běhala v hlavě a různé procesy výroby jak z Bordeaux, tak
i Kalifornie (Napa Valley)

Komunikoval jsem s mnoha vinohradníky a vinaři, kteří mi neustále radili, a já bral každý jejich názor. Vždy po ochutnání jsem cítil nějaký deficit nebo pocit, jako když si koupíte velmi silné auto, naprosto luxusní, ale jedete
s ním 50 km v hodině, i když víte, že můžete jet podstatně rychleji... Dal jsem na svůj instinkt a počkal trochu déle. Přesně 23. března jsem přišel do svého vinohradu a cítil chutě, o kterých si ještě přeji snít. Sběr!
Můj výrobní proces se sem pravděpodobně celý nevejde, ale když jsem pozoroval bobule Cabernet Sauvignon na vibračním pásu, obklopený patnácti lidmi napjatě sledujícími každý detail, věděl jsem, že je to něco výjimečného. Nevyhodil jsem ani jedinou bobuli! Ani jednu! To se mi ještě nestalo – vždy se objeví nějaká nezralá nebo mírně deformovaná bobule... Ale tentokrát nic.
Když proces fermentace probíhal za perfektní teploty a hodnoty potenciálního vína se jevily až příliš nadstandartně, napadla mě myšlenka, že v tomto roce budou mít všichni skvělá vína. Zariskoval jsem a šel si pro větší balanc, svěžest a potenciál. Nepoužil jsem velké procento nových sudů, abych zachoval výjimečnost terroiru, a nedržel jsem víno dlouho na slupkách, abych zachoval jemnost a balanc.
Dnes, 26. října 2024, ochutnávám své víno MY STORY 2022 v naší nově zrekonstruované vinotéce, která prošla proměnou s cílem posunout naši milovanou „továrnu na radost“ o krok dál. Ochutnávku vedu společně s vinařem z Jihoafrické republiky, Ebenem Sadiem, který právě přiletěl, aby s námi udělal degustaci. Eben, oceněný za své vinařství jako jedno z nejlepších na světě po boku slavných jmen jako Romanée-Conti a Harlan Estate, přebírá svou cenu 28. října v Madridu. Když Eben ochutnal můj nový ročník, podíval se na mě s otázkou v očích, zda
je vůbec možné vyrobit takové víno za tak krátkou dobu, co víno vyrábím. Ten pohled a jeho uznání mě téměř dojalo k slzám. Slyšet něco takového od uznávaného vinaře, jakým Eben je, znamená pro mě víc než jakékoliv hodnocení od nejlepších kritiků světa.
Víno MY STORY 2022 půjde do prodeje dne 18. 11. 2024. Avšak vy, kdo držíte předkupní právo na mé následující ročníky vína, obdržíte e-mail již 11. 11. 2024, kdy můžete víno závazně objednat. Dne 18. 11. se vína uvolní pro další milovníky vín z waiting listu, kteří zatím neměli možnost si víno koupit.
Moc se těším na každého z vás, kteří mi věříte a podporujete mě v mých snech tvořit víno a vinařství v mimořádné kvalitě a bojovat tak za Zlín a Českou republiku ve světě.
Moc děkuji, Daniel Pešat

 

Rádi vám poradíme

Náš tým je připraven Vám pomoci s výběrem. Můžete využít i našeho sommeliéra.
Tel: 604 786 501

Široký výběr vín

U nás si můžete vybrat víno různých chutí z celého světa.

  

Doprava zdarma

Nabízíme dopravu zdarma ke každé objednávce nad 3 000 Kč.

Jsme rodinná vinotéka

Zakládáme si na osobním přístupu k našim zákazníkům.